marți, 22 octombrie 2013

Tinerii isi dau usor demisia

Desi in Europa somajul in randul tinerilor este triplu fată de normal tinerii renunță frecvent la joburi si in special la cele cu program de lucru de la 9 la 17. O atitudine care sfidează logica, dacă te gandesti la cat de mare este rata somajului si cat de greu e să gasesti un loc de muncă.

La mijlocul anului 2013, potrivit celor de la  Eurostat, rata somajului a fost de 11% in UE, respetiv 12,1% in zona euro, insă numărul somerilor din Europa a fost cu 1 milion mai mare fată de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit statisticilor oficiale in această vară in UE existau 26,6 milioane someri. Somajul in randul tinerilor a fost de 23,4% in UE in luna iulie, respectiv 24% in zona euro, cu cele mai reduse rate in Germania (7,7%) si Austria (9,2%), fata de 62,9% in Grecia, 56,1% in Spania si 55,4% in Croatia.

După cum arată datele oficiale nu e deloc usor să iti găsesti un loc de muncă, mai ales dacă esti tanăr, dar cu toate acestea tanăra generatie (in special cei născuți de după anii ’80) tind să renunțe tot mai des la locul de muncă. Marea majoritate râmân angajații unei companii maxim trei ani, după care pleacă, considerand că au nevoie de altceva. Ideea de a lucra în regim freelancer devine din ce în ce mai atractivă pentru tineri.
In general, in tările dezvoltate, tinerii care renuntă la job fac asta fiindcă urmăresc:
- mai multă flexibilitate (programul flexbil în locul unui salariu mare)
- un loc de muncă plăcut in care există o bună relatie de colaborare cu colegii
- un loc de muncă care să dea mai mult sens muncii pe care o depun (isi doresc ca munca pe care o fac să aibă impact și să producă schimbări)
- un job care să ofere cat mai multe perspective de carieră

In Romania somajul in randul tinerilor este in concordantă cu cel din Europa. Nici in Romania nu ii este usor unui tanar să se angajeze. In medie un tanăr absolvent din Romania isi găseste un loc de muncă in 10 luni de la terminarea studiilor dacă este de la tară si 15 luni dacă este de la oras (incredibil, dar cei de la oras nu se grabesc deloc să se angajeze !).
Tinerii romani renuntă la joburi la fel de usor ca si cei din UE. Principalul motiv care îl face pe un tânăr din România să demisioneze de la primul loc de muncă este că se simte ofensat că nu i se recunosc suficient meritele şi eforturile depuse la muncă. Pentru 22% dintre tinerii români este suficient faptul că şefii nu-i apreciază la adevărata valoare ca să reintre în şomaj. 

Al doilea motiv de demisie pentru studenţii şi absolvenţii aflaţi la primul job este legat de perspectivele de carieră nesatisfăcătoare (21%), iar următorul se referă la lipsa oportunităţilor de dezvoltare (14%).


După cum se poate observa motivele pentru care tinerii romani renuntă la joburi sunt putin diferite fată de cele ale tinerilor din tările dezvoltate dar pană la urmă fenomenul este similar. Din păcate pentru cei mai mult dintre care renuntă la primul job sansele de a-si găsi altul mai bun sunt minime si atunci iau “calea străinătătii” in speranta că va fi mai bine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu