sâmbătă, 30 martie 2013

Evolutia locurilor de munca vacante in 2012


Desi teoretic in anul 2012 in Romania s-a inregistrat o „minuscula” crestere economică, potrivit datelor anuntate de Institutul Naţional de Statistică, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012 cu 1.300, la 24.800, rata medie fiind de 0,59%, mai redusă cu 0,05% faţă de anul precedent.
Interesant este faptul că ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială – 1,27%, urmate de administraţia publică – 1,20%. La sanatate era de asteptat datorita migratiei masive a cadrelor medicale spre tarile din vestul Europei dar informatia referitoare administraţia publică a mirat pe multa lume deoarece foarte multi romani cauta un loc vacant la stat si nu gasesc !

Dacă e să vorbim de valori absolute aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare - aproximativ 7.800 locuri vacante, sector in care rata a avut o valoare medie anuală de 0,77%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste 30% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate.
În anul 2012, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini si echipamente – grupa majoră 8 si de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9.
În profil teritorial, în 2012 cele mai ridicate valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Nord-Est (0,73% pentru fiecare în parte, iar numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 6.700 locuri vacante, respectiv 3.600 locuri vacante). Regiunea Nord-Est are o evolutie stranie, deoarece se mentine pe pozitia a 2-a din Romania in ceea ce priveste rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante dar in acelasi timp este regiunea cu cea mai mare scadere fată de 2011.

Pe ansamblul tării aceste informatii reflectă faptul ca angajatorii din Romania au incercat să isi mentină volumul productiei din anii precedenti in conditiile in care si-au redus sensibil numărul de angajati. Vestea nu este prea bună pentru cei aflati in căutarea unui loc de muncă. Sperantele somerilor se leagă de o posibila crestere in 2013 a firmelor care au supravietuit crizei si de demararea unor noi afaceri.
Ramane de văzut dacă guvernul va reusi să sprijine dezvoltarea de noi afaceri si cresterea firmelor existente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu