duminică, 7 decembrie 2014

De ce este rata somajului in randul tinerilor atat de mare?



În România, in primul trimestru din 2014 somajul în rândul tinerilor a crescut până la un nivel record de 25,7%, in timp ce în ţările UE a fost de 23,4%. Este o problemă deosebit de gravă deoarece marea majoritate a tinerilor sunt deja “someri de lungă durată”, ceea ce riscă să conducă la ratarea unei întregi generaţii.
Dacă in celelalte tări europene motivele pentru care s-a ajuns in acestă situatie sunt mai complexe, si doar o parte sunt similare cu problemele de la noi, in România motivul pentru care tinerii nu isi găsesc de lucru este simplu: companiile nu prea au ce face cu absolvenţii de liceu deoarece marea majoritate a absolventilor nu ştiu să facă nimic la modul concret. Cei mai mulţi dintre aceştia nu au incercat să invete nimic pe parcursul anilor de scoală, fiind total dezinteresati, iar cei au vrut să înveţe nu stiu nici ei prea multe deoarece cunoştinţele lor sunt abstracte şi nu stiu cum pot să le lege cunostintele dobândite de lucrurile comune ale existenţei cotidiene si de profesie.

Cei care au răbdare să se uite pe site-urile cu anunturi online de joburi vor constata că marea majoritate a companiilor caută persoane calificate, cu experientă de minim 1-3 ani in domeniul in care doresc să angajeze. Ceea ce se caută pe piaţa muncii este calificarea şi experienţa, si nu studiile! Aceasta expresie nu trebui insă inteleasă gresit, ajungându-se la concluzia că nu trebuie să inveti. In marea majoritate a cazurilor calificarea se obtine studiind. Există intr-adevăr si exceptii: cei care au o experientă practică deosebită pot obtine o calificare recunoscută oficial in urma evaluării competentelor, dar pană la urmă aceasta este “calea lungă” de a dobandi o calificare. Revenind insă la somajul in randul tinerilor marea problemă este faptul că la 18 ani nu prea au de unde să vină cu experienţă.
Totusi această problemă ar putea fi partial rezolvată dacă scolile românesti ar fi mai mult orientate către practică. Din păcate scoala romanească nu ii invată pe tineri să inteleagă ceea ce există in lume ci doar să ofere cateva răspunsuri teoretice la niste intrebări la fel de teoretice, considerate ca fiind importante de către dascăli. Despre deprinderea ablitătilor practice necesare practicării unei meserii nici nu are rost sa mai vorbim, căci marea majoritate a liceelor si universitătilor nu au spatii necesare desfăsurării activitătilor practice, atunci cand le au nu au dotările necesare, iar atunci cand au si spatii si dotări nu au banii necesari pentru a achizitiona materialele consumabile desfăsurării activitătii practice.

Dar acestea nu sunt singurele probleme. Descurajante pentru tineri sunt ofertele Agentiilor Judetene de Ocupare si Formare Profesională, sau cele publicate de ANOFM. AJOFM-urile isi fac treaba si centralizează cererile angajatorilor, dar marea majoritate a ofertelor sunt din zona meseriilor slab retribuite, adesea temporare. Ele nu reflectă foarte bine cererea economiei romanesti in ansamblu, ci sunt mai degrabă o variantă oficială a muncii “la negru”. Tinerii au putine sanse să afle informatii despre piaţa reală a muncii. Dacă ar avea o imagine mai clară asupra asteptărilor companiilor si asupra beneficiilor pe care multe firme le oferă probabil că si ei ar depune eforturi mai mari pentru a se califica in meseriile căutate de angajatori.

Chiar dacă tinerii nu sunt foarte bine pregătiti si nu au experientă practică angajatorii nu trebuie să uite ca tinerii pot să vină cu ceva mai preţios decât orice experienţă: creativitatea, înţelegerea, capacitatea de adaptare si puterea de muncă !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu