miercuri, 7 octombrie 2015

Comisia Europeană stabileste noi măsuri de sprijin pentru somerii pe termen lung


La finalul lunii septembrie Comisia Europeană a formulat, o serie de propuneri pentru a ajuta șomerii pe termen lung să revină pe piața muncii.  Bazate pe cele mai bune practici din statele membre, propunerile explorează posibilitățile de îmbunătățire a serviciile oferite acestei categorii de șomeri.

Potrivit declaratiilor comisarului pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Șomajul de lungă durată este una dintre provocările cele mai dificile și mai acute cauzate de criza economică, afectând peste 12 milioane de persoane în Europa.
Șomerii pe termen lung reprezintă în prezent 5% din populația activă. Numărul lor ca procent din populația activă variază foarte mult, de la 1,5 % în Austria la 19,5 % în Grecia. Dintre cei 12 milioane de șomeri pe termen lung din UE, peste 60% sunt deja fără un loc de muncă de doi ani consecutivi.

Propunerea implică trei demersuri principale:
  • să încurajeze înregistrarea șomerilor pe termen lung la o agenție pentru ocuparea forței de muncă;
  • să ofere fiecărui șomer pe termen lung înregistrat o evaluare individuală aprofundată pentru a-i identifica nevoile și posibilitățile, cel târziu la 18 luni de șomaj;
  • să ofere un acord pentru reintegrarea pe piața muncii tuturor șomerilor pe termen lung înregistrați, cel târziu la 18 luni de șomaj.

Rezultatele evaluării individuale a fiecarui somer pe termen lung trebuie sa se finalizeze printr-un plan care sa prevada concret caile ce trebuie urmate pentru reintegrarea pe piata muncii.
Actiunile desfasurate se vor conduce la:
  • O ofertă individuala de servicii, in concordanta cu nevoile și abilitățile de șomerului de lungă, bazata pe măsurile disponibile la nivel național (asistență in cautarea de locuri de muncă, asistență în căutarea unor programe de formare profesională, inclusiv de limbă, solutii de validare a învățării non-formale și informale, de mentorat, servicii de consiliere și sprijin pentru transport). Practic este vorba de o cale individuală pentru a reveni pe paiata forței de muncă.
  • Un acord scris între persoana aflată în șomaj pe termen lung și cel/cei care ofera asistenta, ce va contine drepturi și responsabilități, cu scopul de a asigura un angajament comun (de exemplu: participarea la formare, interviuri, și consiliere), atât din partea beneficiarului cat și din partea organizației implicate.
  • Crearea unui sistem de centralizare a informatiilor pentru a se asigura continuitatea și coerența sprijinul oferit de diferite agenții, cum ar fi serviciile publice de ocupare, servicii sociale și municipalități. Se vor crea mecanisme care să adune toate informațiile, acolo unde este posibil, pentru a permite schimbul de date intre toate agentiile/organizatiile care pot crea un „istoric” al persoanelor asistate.
De asemenea, propunerea face apel la implicarea activă a angajatorilor prin încheierea parteneriatelor cu autoritățile publice și prin asigurarea unor stimulente financiare. Statele membre pot pune în aplicare aceste recomandări cu ajutorul Fondului Social European.

Propunerea Comisiei va fi transmisă Consiliului spre discutare și adoptare. Punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în recomandare va începe de îndată ce statele membre vor ajunge la un acord.

miercuri, 26 august 2015

Agenţia Municipală pentru Ocuparea Fortei de Muncă Bucureşti oferă locuri de munca în Germania



1. Locuri de munca pentru lucrătorii calificati în domeniul hotelier gastronomic
A.M.O.F.M. Bucureşti oferă, prin intermediul reţelei EURES, 50 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti în luna octombrie 2015.
Angajatori germani reprezentaţi de Serviciile de Plasare Internaţionala din cadrul Centralei de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor ZAV Bonn oferă locuri de muncă pentru următoarele ocupaţii:
- bucătar/bucătar şef şi bucătar specialist (15 posturi),
- ospătar (15 posturi),
- barman (5 posturi)
- personal în industria gastronomiei de sistem (15 posturi).

Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu şi cunoştinţe bune de limba germană (nivel B1/B2). Pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, angajatorii germani solicită persoane care au calificare profesională încheiată şi experienţă în domeniu, precum şi cunoştinţe de limba germană, cel puţin nivel A2.

Angajarea se face pe o perioadă de cel puţin 6 luni, începând cu luna octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1500 -2200 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1700 2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist şi de 1450 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem.
Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.


2. Locuri de munca în diverse meserii
A.M.O.F.M. București dispune, prin intermediul Retelei EURES, de 85 de posturi pentru muncitorii calificati în diverse meserii, care doresc să lucreze în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selectie la Sighișoara în luna octombrie 2015.
Angajatori germani reprezentati de compania Unique Personalservice GmbH oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii:
- operator stivuitor (15 posturi),
- comisionar (15 posturi),
- hamal (10 posturi),
- muncitor în metalurgie (9 posturi),
- electrician (6 posturi),
- mecanic auto (5 posturi),
- sudor MIGMAG (5 posturi),
- mecanic instalatii (5 posturi),
- operator CNC (3 posturi),
- instalator/montator instalatii de gaz (3 posturi),
- lucrător în depozit (3 posturi),
- mecanic utilaje prelucrarea maselor plastic și a cauciucului (2 posturi),
- sculer (2 posturi),
- zugrav – vopsitor (2 posturi).

Pentru ocuparea posturilor vacante sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experientă în domeniu, permis de conducere categoria B, precum și cunoștinte bune de limba germană.
Salariul oferit este de 8,80 – 12,80 euro brut/oră, conform contractelor colective de muncă în respectivele domenii de activitate, iar durata contractelor de muncă este pe o perioadă nedeterminată. Angajatorii oferă sprijin în vederea găsirii unei locuinte.

Persoanele cu domiciliul în București, care corespund cerintelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Muncă:
București, strada Spătarul Preda nr. 12, sector 5,
telefon 021/316.55.08, interior 233, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru munca în străinătate și pentru a primi invitatie de participare la selectie.

Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:
- cerere tip (se completează la sediul Agentiei de Ocupare a
Fortei de Muncă);
- copie act de identitate sau pașaport (valabilitate minim 6 luni);
- C.V model Europass (cu fotografie) în limba germană (Lebenslauf);
- cazier judiciar în original din care să reiasa că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);
- adeverintă de la medicul de familie, cu mentiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.

marți, 26 mai 2015

Rata somajului la nivel national a fost de doar 5,12% în aprilie 2015

Potrivit informatiilor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă rata șomajului înregistrat la sfârșitul lunii aprilie 2015, la nivel național, a fost de 5,12%, mai mică cu 0,25 puncte procentuale față de cea din luna precedentă și cu 0,02 puncte procentuale față de cea din aprilie 2014.

In luna aprilie 2015 numărul total al șomerilor înregistrați în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă era de 463.247.
Numărul șomerilor indemnizați a scăzut față de luna precedentă cu 15.478 de persoane, la data de 30 aprilie 2015 fiind înregistrați 97.392 de șomeri incluși în această categorie. Numărul șomerilor neindemnizați era de 365.855 persoane, cu 7.153 mai puține persoane față de luna precedentă.
În aprilie 2015, rata șomajului masculin a fost de 5,59%, iar rata șomajului feminin a fost de 4,59%.

În funcție de vârstă, cel mai mare număr de șomeri a fost înregistrat pe grupa 40 - 49 de ani, respectiv 135.208 persoane, urmată de 30 - 39 de ani (104.235 persoane), cei mai puțini șomeri fiind înregistrați în grupa de vârstă 25 - 29 de ani (38.622 persoane).
Șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar, gimnazial și profesional au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă (80,43%). Șomerii cu nivel de instruire liceal și postliceal reprezintă 14,56% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 5,01%.

Cele mai ridicate niveluri ale ratei șomajului au fost atinse în: Teleorman (11,05%), Vaslui (10,98%), Mehedinți (9,68%), Dolj (9,13%), Buzău (9,08%), Galați (8,94%) și Alba (8,17%).

Cele mai scazute niveluri ale ratei șomajului s-au înregistrat în: Timis (1,40%) Bucuresti (1,92%), Arad (2,58%), Cluj (2,74%)

Informatiile difuzate de ANOFM sunt in concordanta cu cele publicate pe 20 Mai de INS, potrivit cărora numărul locurilor de muncă vacante în România a ajuns, în primul trimestru din 2015, la 45.100, în creștere cu 7.000 față de aceeași perioadă din 2014.
O serie de alti indicatori economici confirmă si ei consolidarea economiei romanesti. Balanța de plăți a României a avut un excedent de 406 milioane de euro, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu un deficit de 268 de milioane de euro, în aceeași perioadă a anului 2014 iar investițiile străine directe au însumat 885 de milioane de euro în primele trei luni din acest an, în creștere cu peste 55% față de aceeași perioadă a anului precedent.